DAVO is een netwerk dat bestaat uit diëtisten werkzaam in een zelfstandige praktijk, een (academisch) ziekenhuis praktijk of bij een thuiszorgorganisatie. Zij voldoen aan het profiel van allergiediëtist. Alle diëtisten binnen de DAVO werken nauw samen met specialisten als allergoloog, kinderarts, internist, maagdarmlever arts etc.

U kunt bij ons netwerk terecht voor allerlei vragen of begeleiding door een van de diëtisten binnen DAVO. Dit kan voor een reeds vast gestelde voedselallergie of intolerantie.

Noten

Veelgestelde vragen

U kunt allergieën niet genezen, maar u kunt de symptomen wel behandelen en beheersen.

Het is belangrijk om te weten hoe u uit de buurt kunt blijven van dingen die allergie-aanvallen veroorzaken.

Een voedselallergie is wanneer het immuunsysteem van uw lichaam reageert op een voedingseiwit omdat het dat voedingseiwit als een bedreiging heeft aangezien. Symptomen kunnen variëren van mild tot levensbedreigend.

Voedselallergie wordt soms verward met voedselintolerantie. Voedselallergieën hebben betrekking op uw immuunsysteem en kunnen levensbedreigend zijn. Een intolerantie is wanneer uw lichaam moeite heeft met het verteren van voedsel. U kunt zich er slecht door voelen, meestal met een maagklachten, maar het is niet levensbedreigend. De meest voorkomende intolerantie is voor lactose, een natuurlijke suiker die in melk wordt aangetroffen.

Allergieën voor pinda’s, noten, vissen en schaaldieren zijn gewoonlijk levenslang aanwezig. Melk-, ei-, tarwe- en soja-allergieën beginnen meestal in de kindertijd en kunnen uiteindelijk ontgroeid zijn.

Boeken

Leven met een voedselallergie kan soms als moeilijk ervaren worden. Gelukkig ben je niet de enige. Hier vind je een collectie boeken die het leven met een voedselallergie makkelijker maken.

ISBN: 9789065232298

Nooit meer pindakaas

Auteurs Carla Schellings (psycholoog) en Brigitte Ars (journalist) schetsen, m.m.v. diverse deskundigen een compleet beeld van het dagelijks leven met een kind met voedselallergie.

ISBN: 139789047501596

Lekker eten met een voedselallergie / intolerantie

Lekker eten met voedselovergevoeligheid is meer dan een kookboek het is een compleet handboek. Circa 800.000 mensen in Nederland lijden aan enige vorm van voedselovergevoeligheid.

Allergenen preventie

Door Taskforce Preventie Voedselallergie is er met DAVO diëtisten voorlichtingsmateriaal ontwikkeld over vroege introductie van allergenen.
Voor alle baby’s in Nederland om voedselallergie te voorkomen. Met een simpel introductieschema om op een veilige manier pinda en ei met de bijvoeding te introduceren. Zie hiervoor de Flyer vroege introductie Flyer Vroege introductie pinda en ei

Voor kinderen met eczeem of aanleg voor voedselallergie is er een apart schema, en wordt geadviseerd eerst te overleggen met arts of diëtist.

Handige links