DAVO is een netwerk dat bestaat uit diëtisten werkzaam in een zelfstandige praktijk, bij een thuiszorgorganistatie (1e lijn), een ziekenhuis (2e lijn) of een academisch ziekenhuis (3e lijn). Zij zijn allen gespecialiseerd in voedseallergie en voedselintolerantie. Alle diëtisten binnen de DAVO werken nauw samen met specialisten als allergoloog, kinderarts, internist, maagdarmlever arts etc.

U kunt bij ons netwerk terecht voor allerlei vragen of begeleiding door een van de diëtisten aangesloten bij DAVO. Dit kan voor een reeds vastgestelde voedselallergie of intolerantie. Kijk voor leden van DAVO bij het kopje allergiediëtisten.

Let op: Omdat de vergoeding en verwijzingen naar de diëtist binnen het
ziekenhuis en zelfstandige praktijk anders verlopen wordt hierin een
onderscheid gemaakt. Het verschil is dat een diëtist vanuit het ziekenhuis (dit is 2e en 3e lijn) alleen begeleiding geeft indien er sprake is van een verwijzing door een specialist binnen het desbetreffende ziekenhuis. De diëtist verbonden aan een zelfstandige praktijk biedt begeleiding aan mensen verwezen via diverse verwijzers.

Noten

Veelgestelde vragen

U kunt allergieën niet genezen, maar u kunt de symptomen wel behandelen en beheersen.

Het is belangrijk om te weten hoe u uit de buurt kunt blijven van dingen die een allergische reactie bij u veroorzaken.

Een voedselallergie is wanneer het immuunsysteem van uw lichaam reageert op een voedingseiwit omdat het dat voedingseiwit als een bedreiging voor het lichaam wordt gezien. Symptomen kunnen variëren van mild tot levensbedreigend.

Voedselallergie wordt soms verward met voedselintolerantie. Voedselallergieën hebben betrekking op uw immuunsysteem en kunnen levensbedreigend zijn. Een intolerantie is wanneer uw lichaam moeite heeft met het verteren van voedsel. U kunt zich er slecht door voelen, meestal met maag-darmklachten, maar het is niet levensbedreigend. De meest voorkomende intolerantie is voor lactose, een natuurlijke suiker dat in melk wordt aangetroffen.

Allergieën voor pinda, noten, vissen en schaaldieren zijn gewoonlijk levenslang aanwezig. Melk-, ei-, tarwe- en soja-allergie begint meestal op jonge leeftijd en kinderen kunnen hier uiteindelijk overheen groeien.

Boeken

Leven met een voedselallergie kan soms als moeilijk ervaren worden. Gelukkig ben je niet de enige. Hier vind je een collectie boeken die het leven met een voedselallergie makkelijker maken.

ISBN: 9789065232298

Nooit meer pindakaas

Auteurs Carla Schellings (psycholoog) en Brigitte Ars (journalist) schetsen, m.m.v. diverse deskundigen een compleet beeld van het dagelijks leven met een kind met voedselallergie.

ISBN: 139789047501596

Lekker eten met een voedselallergie / intolerantie

Lekker eten met voedselovergevoeligheid is meer dan een kookboek het is een compleet handboek. Circa 800.000 mensen in Nederland lijden aan enige vorm van voedselovergevoeligheid.

Allergenen preventie

Door Taskforce Preventie Voedselallergie is er met DAVO diëtisten voorlichtingsmateriaal ontwikkeld over vroege introductie van allergenen. Dit is bedoeld voor alle baby’s in Nederland om voedselallergie te voorkomen. Met een simpel introductieschema kunt u op een veilige manier pinda en ei met de bijvoeding introduceren. Zie hiervoor de Flyer vroege introductie pinda en ei.

Voor kinderen met eczeem of aanleg voor voedselallergie is er een apart schema. Het advies is dan om eerst te overleggen met arts of diëtist.

Handige links