DAVO is een netwerk dat bestaat uit diëtisten werkzaam in een zelfstandige praktijk, bij een thuiszorgorganistatie (1e lijn), een ziekenhuis (2e lijn) of een academisch ziekenhuis (3e lijn). Zij zijn allen gespecialiseerd in voedseallergie en voedselintolerantie. Alle diëtisten binnen de DAVO werken nauw samen met specialisten als allergoloog, kinderarts, internist, maagdarmlever arts etc.
U kunt bij ons netwerk terecht voor allerlei vragen of begeleiding door een van de diëtisten aangesloten bij DAVO. Dit kan voor een reeds vastgestelde voedselallergie of intolerantie. Kijk voor leden van DAVO bij het kopje allergiediëtisten.
Let op: Omdat de vergoeding en verwijzingen naar de diëtist binnen het
ziekenhuis en zelfstandige praktijk anders verlopen wordt hierin een
onderscheid gemaakt. Het verschil is dat een diëtist vanuit het ziekenhuis (dit is 2e en 3e lijn) alleen begeleiding geeft indien er sprake is van een verwijzing door een specialist binnen het desbetreffende ziekenhuis. De diëtist verbonden aan een zelfstandige praktijk biedt begeleiding aan mensen verwezen via diverse verwijzers.
Veelgestelde vragen
Boeken
Leven met een voedselallergie kan soms als moeilijk ervaren worden. Gelukkig ben je niet de enige. Hier vind je een collectie boeken die het leven met een voedselallergie makkelijker maken.
Nooit meer pindakaas
Auteurs Carla Schellings (psycholoog) en Brigitte Ars (journalist) schetsen, m.m.v. diverse deskundigen een compleet beeld van het dagelijks leven met een kind met voedselallergie.
Lekker eten met een voedselallergie / intolerantie
Lekker eten met voedselovergevoeligheid is meer dan een kookboek het is een compleet handboek. Circa 800.000 mensen in Nederland lijden aan enige vorm van voedselovergevoeligheid.
Allergenen preventie
Door Taskforce Preventie Voedselallergie is er met DAVO diëtisten voorlichtingsmateriaal ontwikkeld over vroege introductie van allergenen. Dit is bedoeld voor alle baby’s in Nederland om voedselallergie te voorkomen. Met een simpel introductieschema kunt u op een veilige manier pinda en ei met de bijvoeding introduceren. Zie hiervoor de Flyer vroege introductie pinda en ei.
Voor kinderen met eczeem of aanleg voor voedselallergie is er een apart schema. Het advies is dan om eerst te overleggen met arts of diëtist.