Voedselallergie voorkomen? Geef je baby vanaf 4 maanden pinda en kippenei!

Voorkom dat je kind allergisch wordt voor ei en pinda. Voorheen moest je je kleintje zo laat mogelijk kennis laten maken met allergenen zoals ei of pinda, omdat we dachten dat het immuunsysteem eerst sterk moet worden. Nieuw onderzoek laat zien dat je kinderen juist vroeg moet laten kennismaken met allergenen zoals kippenei en pinda. Dat geldt voor alle kinderen, maar vooral voor kinderen met eczeem. Op die manier kan voedselallergie vaak worden voorkomen.

En vroeg is écht vroeg, zeker als je kind eczeem heeft: start al vanaf de leeftijd van 4 maanden. Je kunt dus met de juiste voeding een allergie helpen voorkomen.

Heeft jouw kind eczeem? Dan heeft het een grotere kans op een voedselallergie. Voor deze kinderen hebben we een veilig schema voor de introductie van kippenei en pinda. Vraag hulp en advies van de behandelaar of het consultatiebureau en volg het schema nauwkeurig. Zo help je je kind beschermen tegen allergie!

Officiële richtlijn
“De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde heeft een officiële richtlijn opgesteld over vroege introductie van pinda en ei. Alle kinderartsen, diëtisten en consultatiebureaumedewerkers moeten ervoor zorgen dat ouders zo snel mogelijk starten met pinda en ei. Dat is voor elke baby gunstig. Maar het is extra van belang voor kinderen met eczeem. Bij deze kinderen is de huid kapot, en dan kunnen allergenen via de huid het lichaam binnenkomen. Dat is veel minder gunstig dan als ze via de voeding het lichaam binnenkomen.”

Hoe werkt vroege introductie?
Twee groepen
“Er zijn twee groepen kinderen. De ene groep zijn de kinderen met eczeem. Zij moeten pinda en kippenei zo vroeg mogelijk introduceren,
via een vast schema. Dat schema vind je op deze site.

De andere kinderen zijn kinderen met licht eczeem en gezonde kinderen. Ook voor hen is het ook belangrijk dat ze vroeg starten met pinda en kippenei, maar het kan ook ietsje later en er is geen schema nodig. Voor hen is het belangrijk dat ze starten voor de leeftijd van 8 maanden.”

Thuis of in het ziekenhuis?
“In de meeste gevallen kun je het introductieschema gewoon thuis toepassen. Alleen als een kind eerder zeer heftig heeft gereageerd op bijvoeding of koemelk, bijvoorbeeld met benauwdheid of flauwvallen, dan is het raadzaam om de introductie in een ziekenhuis te doen. Dat geldt ook als je als ouder het gewoon heel erg eng vindt, bijvoorbeeld omdat een broertje of zusjes erg allergisch is en je bang bent voor heftige reacties. Overleg het altijd met je arts of kinderarts. Maar stel de introductie niet uit! Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op een allergie.”

Bespreek met je arts of consultatiebureau als je gaat starten.
Bij dit schema start je met twee dagen pinda, dat je in zes stappen introduceert. Als je baby deze twee dagen goed doorloopt, dan weet je dat er geen voedselallergie voor pinda is. Blijf daarna regelmatig pinda geven, zodat het afweersysteem van je kind gewend raakt aan pinda.

Door Taskforce Preventie Voedselallergie is er met DAVO diëtisten voorlichtingsmateriaal ontwikkeld over vroege introductie van allergenen.
Voor alle baby’s in Nederland om voedselallergie te voorkomen. Met een simpel introductieschema om op een veilige manier pinda en ei met de bijvoeding te introduceren. Zie hiervoor de Flyer vroege introductie Flyer Vroege introductie pinda en ei

Voor kinderen met eczeem of aanleg voor voedselallergie is er een apart schema, en wordt geadviseerd eerst te overleggen met arts of diëtist.