Boeken

Lekker eten met een voedselallergie/intolerantie
De ruim 100 prachtige foto’s illustreren dat eten met een voedselovergevoeligheid met dit boek weer lekker en vooral leuk wordt! De recepten zijn puur, veelzijdig, gezond en gevarieerd en nodigen uit tot koken.
ISBN 9789079919109

 

Nooit meer Pindakaas   
Auteurs Carla Schellings (psycholoog) en Brigitte Ars (journalist) schetsen, m.m.v. diverse deskundigen een compleet beeld van het dagelijks leven met een kind met voedselallergie.

Beide auteurs zijn moeder van een dochter met een ernstige en mogelijk levensbedreigende allergie. Hun ervaringen én professionele kennis worden nu gebundeld in deze eerste Nederlandstalige uitgave over ernstige voedselallergie bij kinderen.

In dit boek uitgebreid aandacht voor:
De medische achtergrond over allergie in het algemeen en voedselallergie in het bijzonder. Wat is anafylaxie ? Wat is een voedselintolerantie?
De beleving van de patiënt. Hierbij wordt aandacht geschonken aan de verschillende leeftijdscategorieën (van kind tot volwassene), maar ook de emotionele belasting van ouders.
Handreikingen voor het omgaan met allergieën in het dagelijkse leven. Ideeën voor het naar school gaan van een ernstig allergische kleuter of tips over (het voorbereiden van) een restaurantbezoek.
De medische, praktische en emotionele ondersteuning en hulpverlening. De op dit moment gangbare medische behandeling van ernstig allergische klachten. Ook de alternatieve behandelmethodes, waar veel patiënten met allergische klachten vragen over hebben, komen aan de orde.
Het Nederlands Anafylaxis Netwerk zegt over Nooit Meer Pindakaas: “Niet alleen voor ouders, ook voor alle andere mensen die te maken hebben met kinderen met voedselallergie!”
ISBN 9789065232298

Basis kookboek bij voedselallergie en intolerantie
Meer dan 1000 recepten zonder koemelk, lactose, kippenei enz.’ is geschreven door Hoogh-van der Horst de T. en geschreven door Berkel-Pistorius van I.. Basiskookboek bij voedselallergie en -intolerantie is in 20080701 uitgegeven door Van Dishoeck als Hardback.
ISBN13 9789047501596​

Kinderen & Allergie
Astma is helaas een sterk toenemend probleem, kinderen hebben steeds meer allergische reacties. Astma en eczeem zijn de bekendste, maar reacties op voedings- en milieustoffen krijgen ook steeds meer aandacht. Hans de Groot behoort tot de voorlopers in de medische wereld en heeft er zijn specialisme van gemaakt. In dit boek aandacht voor de allergische stoffen, de klachten, de preventie, de medicijnen en de immunotherapie.

* Allergie bij kinderen raakt ouders enorm en geeft een gevoel van machteloosheid. Dit boek biedt veel handvatten om daar
​  iets mee te doen.
* Medische uitleg over de belangrijkste allergieën: voeding, long (astma), huid (eczeem), insecten e.d.
* Uitgebreide informatie over de behandelingen die mogelijk zijn en wat men preventief thuis en op school kan doen
* Een op de tien kinderen heeft ernstige allergische problemen, een aantal dat helaas groeit
ISBN9789021548555

Alles over mijn allergie   
Groot formaat uitgave, waarin aan de hand van vijf verhalen en drie gedichten verschillende aspecten van (voedsel)allergie worden besproken. De verhalen van drie a vijf bladzijden sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen. Er wordt onder meer ingegaan op de nare gevolgen van een wespensteek, het belang van vriendschap als je een allergie hebt en dat een voedselallergie niet alleen beperkingen oplegt. Ter begeleiding zijn achterin voor de volwassenen didactische aanwijzingen opgenomen. Tevens wordt in het kort uitgelegd wat (voedsel)allergie is. Door de grappige, soms paginagrote, illustraties in waterverf en inkt heeft dit medische onderwerp toch een luchtige uitstraling. Het taalgebruik is goed afgestemd op de doelgroep en moeilijke begrippen worden duidelijk uitgelegd.
Auteur: Erna Botjes
ISBN 9789079512010