Allergie informatie op het etiket in het Nieuws 2018

Mensen met een voedselallergie krijgen door onduidelijke informatie op voedseletiketten regelmatig allergische reacties. Dat werd vandaag 18 juni 2018 bekend gemaakt nav een onderzoek uitgevoerd door het UMCU en TNO.

Veel voedingsproducten veroorzaken onverwachte allergische reacties bij mensen met voedselallergieën, omdat de opsomming van ingrediënten op de etiketten van die producten niet klopt. Dat blijkt uit dit onderzoek van het UMC Utrecht en TNO.

De onderzoekers volgden een jaar lang 157 mensen met een door artsen vastgestelde voedselallergie. Elke keer dat die een allergische reactie kregen, moesten ze dat melden. Tegelijk moesten ze dan een monster insturen van het product dat de reactie in hun ogen veroorzaakt had.
Uit de analyses bleek dat in de helft van de producten waarop helemaal geen waarschuwing stond toch allergenen zoals melk, ei, pinda of hazelnoot zaten. Soms tot 4 verschillende allergenen.

Dat die voedseletiketten niet altijd te vertrouwen zijn, was uit eerder onderzoek al bekend, maar het is voor het eerst dat onderzocht is hoe vaak dat ook daadwerkelijk tot allergische reacties leidt.

Ten slotte blijkt uit het onderzoek dat de op veel voedingsetiketten vermelde mededeling “kan sporen bevatten van” tot veel verwarring leidt. Uit die mededeling blijkt niet of de mogelijk aanwezige hoeveelheid van een bepaald allergeen allergische reacties kan veroorzaken.

Het laatste nieuws hierover is onder andere te volgen via de NOS uitzendingen.